Какво съдържат препаратите против хлебарки?

Хлебарките определено са нежелани гости във всеки дом, но размножаването им може да доведе до невъзможност за тяхното изтребление чрез употребата на предлаганите в специализираните магазини уреди. В подобни случаи е наложително използването на тежката артилерия, като специалните препарати със съдържание на различни химични елементи.

Ефективни ли са препаратите срещу хлебарки

Видове препарати против хлебарки и тяхното съдържание

Съществуват видове продукти и аерозоли със съдържание на различни химични съставки и материали в основата. Те са във вид на концентрати или спрейове, изискващи разреждане в определено съотношение и напръскване на засегнатите места, както и повторение на обработката за по-голяма ефективност. Голяма част от достъпните на местния пазар препарати против хлебарки са със съдържание на:

  • борна киселина – тя е достъпна на прах или в разтвор с вода и спирт. Прахообразната, според експертите, е по-ефективна, тъй като е по-харесвана от хлебарките;

  • фипронил – инсектицид, успешно използван в борбата с вредните насекоми. Създава поражения отвътре и отвън, чрез нарушаване на кръвоснабдяването на важни органи и др.;

  • инсектициден гел – ефикасно средство за изтребление на различни нежелани насекоми. Това е паста, във вид на гел, в основата на която стои хранителен атрактант, умъртвяващ насекомите след поглъщането му;

  • хидраметилнон – друг съвременен инсектицид, успешно използван в съдържанието на препаратите за борба с различни насекоми и вредители, включително и с хлебарките;

  • авермектин – представлява невротоксин, чието поглъщане от хлебарките води до затрудняване и блокиране на предаването на нервни импулси, което парализира вредителя. 

Токсични ли са за хората?

Степента на токсичност при отделните препарати е различна за хората, но е препоръчително вземането на предпазни мерки преди употребата им. В зоната на обработка не бива да ходят деца, тъй като някои от елементите в съдържанието са опасни и засягат повече именно младите, които са под 21 год.

Такива са авермектините, които не предизвикват дразнене на кожата, но може да се прояви индивидуална чувствителност. Предварителното четене на листовката за употреба и защита преди приложение на препарата е задължително.

Как да реагирате при поглъщане/ вдишване на по-големи количества от токсичните вещества?

Симптомите на отравяне настъпват или малко след поглъщане/вдишване, или ден/два след това. При вдишване се появява дразнене на лигавицата на носа, а при попадане в кръвта се наблюдават смущения на нервната и сърдечна система, както и пристъпи на астма.

При натравяне непременно се обаждаме на телефон 112 и човека се извежда от помещението, където е настъпила интоксикацията. Предварително трябва да четем листовките преди употреба, където производителят посочва точните действията за предприемане при поглъщане или вдишване от съответния продукт.

 

 

Купи препарат против хлебарки

Назад към всички новини